MVT Arnhem
LIEVE MANTELZORGER, BEDANKT!

Beste mantelzorger,

Voor veel mensen is mantelzorgen de normaalste zaak van de wereld. Dat doe je toch gewoon voor je partner, ouder of kind? Zorgen voor een ander is mooi maar het gevaar van overbelasting ligt op de loer. Om dat te voorkomen is het essentieel dat je jouw grenzen aangeeft en vanaf het begin goed voor jezelf zorgt. Niet makkelijk, wel noodzakelijk. Het zorgt ervoor dat je in je kracht blijft staan. MVT Arnhem helpt je graag hierbij met advies en praktische handvatten.

Ook dit jaar kan de zorgvrager als blijk van waardering weer een mantelzorgcompliment aanvragen voor zijn of haar mantelzorger. Lees meer hierover in deze nieuwsbrief.

Bekijk ook eens onze website voor veel nuttige informatie en ons actuele activiteitenoverzicht. Voor vragen kun je ons bereiken op 026 – 370 35 40 of stuur een mailtje naar info@mvtarnhem.nl. Mantelzorgen doen we samen!

Met vriendelijke groet
Team MVT Arnhem

MANTELZORGCOMPLIMENT 2024

MANTELZORGCOMPLIMENT 2024

De gemeente Arnhem waardeert het werk dat mantelzorgers verzetten enorm en wil hen daar graag voor bedanken. Dat gebeurt in de vorm van het Mantelzorgcompliment. Ben je mantelzorger? Dan kan diegene voor wie je zorgt vanaf 1 april tot en met 31 december 2024 een Mantelzorgcompliment aanvragen. Uiteraard kun je hem of haar hierbij helpen als dit nodig is. Indien nodig kunnen wij helpen met de aanvraag. Bel hiervoor naar 026 – 370 35 40 of stuur een bericht naar info@mvtarnhem.nl en dan bellen we jou terug. Hou de BSN nummers van de zorgvrager en mantelzorger al bij de hand. Let op, het is erg druk aan de telefoon dus de verwerkingstijd kan langer zijn dan normaal.

HULP BIJ BELASTINGAANGIFTE 2023

HULP BIJ BELASTINGAANGIFTE 2023

Je hebt tot 1 mei om je belastingaangifte voor 2023 te doen. Neem hier even de tijd voor. Want misschien kun je gebruik maken van aftrekposten. Of moet je veranderingen doorgeven voor bepaalde toeslagen. Om het je makkelijk te maken, heeft MantelzorgNL de belangrijkste regelingen even op een rijtje gezet.

SIGNAALBERICHTEN MANTELZORG

SIGNAALBERICHTEN MANTELZORG

Mantelzorg is een onderwerp wat steeds vaker in het nieuws komt. Tekorten in de zorg betekent dat de druk op mantelzorgers steeds groter wordt. MVT Arnhem houdt de landelijke berichten goed in de gaten en vertaalt dit via gesprekken met een mantelzorgpanel naar de Arnhemse situatie. Hiervoor brengen we een aantal keer per jaar Signaalberichten uit. In 2023 hebben we een bericht uitgebracht over de gevolgen van Corona en een bericht over Werk & Mantelzorg. Wil je deelnemen aan het mantelzorgpanel? Stuur dan een bericht naar info@mvtarnhem.nl

DEMENTIEMONITOR 2024

DEMENTIEMONITOR 2024

Jaarlijks organiseert St. Alzheimer de Dementiemonitor. Ben jij mantelzorger van iemand met dementie? Vul dan de vragenlijst in en help de zorg en ondersteuning bij dementie te verbeteren! Doe je ook mee? Invullen kan t/m 30 juni! Ook degene met dementie waar jij als Mantelzorger voor zorgt mag deze lijst invullen. Hoe meer input, hoe beter! Het invullen duurt 15-20 minuten. Tip: gebruik een computer of tablet. Liever op papier invullen? Bel dan 033 - 303 25 02 voor een papieren exemplaar. Vragenlijst ingevuld? Dan ontvang je van St. Alzheimer het Vergeet-mij-niet-speldje gratis! Alvast bedankt voor je bijdrage! Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat de maatschappij dementievriendelijk(er) wordt!

OPROEP: WELKE TECHNOLOGIE HEB JIJ NODIG?

OPROEP: WELKE TECHNOLOGIE HEB JIJ NODIG?

Van veel mantelzorgers horen we dat zij zo lang mogelijk de eigen regie willen behouden. Zo nodig in samenwerking met professionele hulp. De inzet van technologische hulpmiddelen kan hierbij ondersteunend zijn en inmiddels is er een groot aanbod. Wij willen graag jouw input. Waar loop je tegenaan? Waar heb jij praktische hulp nodig? Wat zou je eerst willen weten of kunnen? En op welk gebied? Denk hierbij aan zorghulpmiddelen, communicatiemiddelen, ontspanningsmiddelen, hulp bij het huishouden, mobiliteit, etc. Laat ons vooral weten waar jij behoefte aan hebt! In juni of juli willen we i.s.m. enkele zorgorganisaties een bijeenkomst organiseren om jou te helpen bij het maken van de juiste keuzes. Mail jouw input naar info@mvtarnhem.nl

GEZOCHT: BESTUURSLEDEN

GEZOCHT: BESTUURSLEDEN

Ben jij maatschappelijk betrokken en ben je op zoek naar dankbaar vrijwilligerswerk? Heb je bestuurservaring of wil je bestuurservaring opdoen? Dan zoeken we jou, een enthousiast bestuurslid dat een constructieve bijdrage levert aan onze mooie stichting! Nieuwsgierig? Bekijk dan hier de vacature.

GRATIS HULP BIJ VRAGEN OVER ZORG EN WELZIJN

GRATIS HULP BIJ VRAGEN OVER ZORG EN WELZIJN

Het vinden van passende zorg en ondersteuning kan ingewikkeld zijn. Weet je niet waar je moet beginnen, welke keuzes je hebt en waar je de zorg kunt vinden? De onafhankelijk cliëntondersteuner van Adviespunt Zorgbelang (OCO) kan je hierbij kosteloos helpen. Misschien heb je een keukentafelgesprek met het wijkteam Arnhem? Dan is het vaak fijn als iemand het gesprek met jou voorbereidt. Adviespunt Zorgbelang is volledig onafhankelijk. Zij denken in jouw belang. De OCO geeft geen oordeel en kent geheimhoudingsplicht. Zij helpen jou op weg. De dienstverlening is kosteloos voor inwoners van de gemeente Arnhem. Bel naar 088 - 92 94 074, mail sociaaldomein@adviespuntzorgbelang.nl of bekijk de website.

ACTIVITEITEN

SAVE THE DATE: WEEK VAN DE JONGE MANTELZORGER

SAVE THE DATE: WEEK VAN DE JONGE MANTELZORGER

In de week van 1-7 juni is de landelijke Week van de Jonge Mantelzorger. Een week waarin we aandacht besteden aan jongeren die opgroeien in een gezin met zorg. Ook in Arnhem worden er door MVT Arnhem en partners speciaal voor jonge mantelzorgers activiteiten georganiseerd. Bekijk onze website voor alle activiteiten. Aanmelden is mogelijk vanaf 6 mei.

MANTELZORGCAFÉ (7/5): POSITIEVE GEZONDHEID

MANTELZORGCAFÉ (7/5): POSITIEVE GEZONDHEID

Op dinsdag 7 mei ben je van 19:30 - 21.00 uur van harte welkom bij ons Mantelzorgcafé. Het thema van deze avond is "Positieve gezondheid voor mantelzorgers". Hierbij staat de mens centraal, niet de ziekte en kijken we heel bewust naar mogelijkheden op diverse levensgebieden. Door gebruik te maken van een speciaal ontwikkelde werkvorm krijg je concreet wat voor jou belangrijk is en wat jou energie geeft. Tijdens het Mantelzorgcafé kun je onder het genot van een kop koffie of thee een goed gesprek hebben, jezelf weer opladen en tips met andere mantelzorgers uitwisselen. Deelname is gratis!

MIND CAFÉ (23/5): GEZONDE GRENZEN

MIND CAFÉ (23/5): GEZONDE GRENZEN

MVT Arnhem organiseert op dinsdagavond 23 mei het MIND Café. Een avond die speciaal bedoeld is voor mantelzorgers die te maken hebben met personen met een psychische kwetsbaarheid. Psychische aandoeningen raken niet alleen de betreffende persoon maar ook de mensen daaromheen. Hulp voor jou is daarom ook belangrijk. Tijdens het Mind Café wordt gekozen voor thema’s waarbij het samen delen van ervaringen, van dilemma’s en tips voorop staan. Hierdoor kun je je als mantelzorger positiever, gesteund en vooral krachtiger gaan voelen. Het thema van 23/5 is "Gezonde grenzen".

CURSUS PSYCHISCHE PROBLEMEN IN DE FAMILIE

CURSUS PSYCHISCHE PROBLEMEN IN DE FAMILIE

MVT Arnhem organiseert samen met Pro Persona Connect een cursus voor mantelzorgers en familieleden van mensen met psychische problemen. Het hebben van psychische problemen is zwaar voor degene die het overkomt, maar ook naastbetrokkenen kan het veel spanning geven. Vaak ervaren naasten gevoelens van verdriet, machteloosheid, onbegrip, eenzaamheid, schaamte en soms ook conflicten. In de groep deel je met andere naasten jouw ervaringen, krijg je steun en handvatten hoe om te gaan met de problemen waar je tegenaan loopt.

ACTIVITEITENOVERZICHT

ACTIVITEITENOVERZICHT

MVT Arnhem organiseert regelmatig bijeenkomsten voor mantelzorgers. Alle bijeenkomsten zijn toegankelijk voor iedereen en zijn meestal gratis. Sommige bijeenkomsten hebben een bepaald thema en zijn vooral bedoeld voor speciale doelgroepen.

- 18/4 Wandeling voor mantelzorgers (algemeen)
- 24/4 Lella Mantelzorgsalon Arnhem Noord (cultuur), Thema gezond eten (halal) en bewegen
- 07/5 Mantelzorgcafé (algemeen)
- 23/5 Mind Café (GGZ)
- 24/5 Start cursus psychische problemen in de familie (GGZ)
- 27/5 Lella Mantelzorgsalon Arnhem Zuid (cultuur), Thema gezond eten (halal) en bewegen
- 01/6 Week van de Jonge Mantelzorger (jonge mantelzorgers)

   

Bekijk de webversie


© 2024 MVT Arnhem