MVT Arnhem
MANTELZORGEN DOEN WE SAMEN!

In deze laatste nieuwsbrief voor de zomervakantie willen we jou als (zorg)professional informeren over geplande activiteiten en handige tips voor zorgprofessionals en mantelzorgers uit Arnhem. Samenwerken met mantelzorgen maakt jouw werk efficiënter, makkelijker en leuker!

Wil je weten hoe jouw organisatie mantelzorgvriendelijker kan worden? Neem dan contact op voor een persoonlijk gesprek! 

 

JUBILEUMEDITIE "SAMEN VOOR MANTELZORG"

JUBILEUMEDITIE "SAMEN VOOR MANTELZORG"

Met trots presenteren wij onze speciale jubileumuitgave "Samen voor Mantelzorg". In deze uitgave blikken we terug op 2023, het jaar waarin MVT Arnhem 25 jaar bestond. Daarnaast krijg je via een aantal boeiende interviews een kijkje op de dagelijkse praktijk van onze mantelzorgers, professionals en vrijwilligers. Stuur een bericht naar info@mvtarnhem.nl als je een papieren versie wilt ontvangen.

TERUGBLIK "WEEK VAN DE JONGE MANTELZORGER"

TERUGBLIK "WEEK VAN DE JONGE MANTELZORGER"

Tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger van 1-7 juni hebben we diverse leuke activiteiten georganiseerd voor jonge mantelzorgers. Bekijk een aantal leuke foto's van deze bijzondere week via onderstaande link! Tip: op onze website staat een handige toolkit Jonge Mantelzorgers (https://www.mvtarnhem.nl/ik-ben-een-jonge-mantelzorger).

DGG MANTELZORGVRIENDELIJKE WERKGEVER

DGG MANTELZORGVRIENDELIJKE WERKGEVER

Op woensdag 5 juni heeft DrieGasthuizenGroep (DGG) de landelijke erkenning "Mantelzorgvriendelijke Werkgever" ontvangen. Zij zijn daarmee de eerste binnen het Arnhems Mantelzorg Akkoord met deze erkenning. Tijdens het feestelijke moment overhandigde wethouder Mark Lauriks de erkenning aan Karin Reesing, bestuurder DrieGasthuizenGroep. Wij feliciteren DGG met deze mooie erkenning!

EVEN VAKANTIEPAUZE VOOR MANTELZORGERS

EVEN VAKANTIEPAUZE VOOR MANTELZORGERS

Met de zomervakantie in aantocht is het voor mantelzorgers ook belangrijk om zelf even op te laden. Op onze website www.mvtarnhem.nl/mantelzorgpauze staan goede tools om de (mantel)zorg tijdelijk over te dragen. Je vindt er o.a. diverse checklijsten die je kunt invullen voor degenen die tijdelijk de zorg overnemen. Wil de mantelzorger van jouw client op vakantie en wil je de vervangende zorg regelen? Veel zorgverzekeraars vergoeden mantelzorgvervanging vanuit het aanvullende pakket! Laat jouw client op tijd bellen naar zijn of haar zorgverzekering en vraag naar de mogelijkheden hiervoor. Let op: Dit wordt bij bepaalde zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende verzekering op de polis van de mantelzorger. Wil je weten welke zorgverzekering dit vergoed? Kijk dan op www.mvtarnhem.nl/mantelzorgpauze-zorgverzekering. Wijkcoaches en professionals kunnen via info@mvtarnhem.nl een inlogcode aanvragen om het totale aanbod vanuit de WMO en JEUGDWET te zien.
Bekijk via onderstaande link ons filmpje met een uitleg voor professionals.

SIGNAALBERICHTEN MANTELZORG

SIGNAALBERICHTEN MANTELZORG

Mantelzorg is een onderwerp wat steeds vaker in het nieuws komt. Tekorten in de zorg betekent dat de druk op mantelzorgers steeds groter wordt. MVT Arnhem houdt de landelijke berichten goed in de gaten en vertaalt dit via gesprekken met een mantelzorgpanel naar de Arnhemse situatie. Hiervoor brengen we een aantal keer per jaar Signaalberichten uit. In 2023 hebben we een bericht uitgebracht over de gevolgen van Corona en een bericht over Werk & Mantelzorg.

TOOLS VOOR PROFESSIONALS

TOOL: VEERKRACHT VAN MANTELZORGERS

TOOL: VEERKRACHT VAN MANTELZORGERS

De vragen in deze praktische tool helpen om na te denken over wat belangrijk is en wat energie geeft voor de mantelzorgers. En vooral wat men morgen al kan doen om beter in het vel te zitten. Tijdens een mantelzorgcafé hebben we dit met een aantal mantelzorgers samen gedaan. De bijeenkomst gaf persoonlijke inzichten en werd met een 8,6 gewaardeerd. Wil jij deze tool ook gaan inzetten voor jouw client(en)? Bekijk hier de tool.

HANDREIKING GOEDE CLIENTVERTEGENWOORDIGING

HANDREIKING GOEDE CLIENTVERTEGENWOORDIGING

Als zorgprofessional krijg je zeker te maken met cliënten die nu of in de nabije toekomst niet of onvoldoende in staat zijn de gevolgen van beslissingen over zorg of behandeling te overzien. Wat doe je dan? Welke taak heb jij richting de cliënt? Welke informatie geef je? Wie zijn er verder bij betrokken? En welke taken hebben zij?
De antwoorden hierop vind je in de handreiking ‘Goede cliëntvertegenwoordiging’.

ACTIVITEITEN

TRAINING "MEER GRIP OP HET LEVEN MET MANTELZORG"

TRAINING "MEER GRIP OP HET LEVEN MET MANTELZORG"

De training ‘Meer Grip op het leven met mantelzorg’ is speciaal ontworpen om jou, als professional, nieuwe kennis, praktische handvatten en tools te bieden voor jouw professionele ontwikkeling bij het begeleiden van mantelzorgers. De training is gericht op het bevorderen van autonomie, welzijn en zelfzorg bij mantelzorgers zodat ze de kwaliteit van hun leven kunnen behouden, ondanks en in samenwerking met hun zorgtaken.
Trainingsdata: 28/11, 19/12 en 9/1/25

ACTIVITEITEN VOOR PROFESSIONALS

ACTIVITEITEN VOOR PROFESSIONALS

MVT Arnhem organiseert regelmatig bijeenkomsten voor professionals. De meeste bijeenkomsten zijn gratis. Sommige bijeenkomsten hebben een bepaald thema.

- 17/6 Webinar en training Signaleren bij vermoedens van Ouderenmishandeling (LAVOW)
- 9/7 Meer samenwerken met Mantelzorgers GGZ (voor POH GGZ)
-17/9 Digitaal spreekuur Ouderenmishandeling (LAVOW)
- 26/9 (Online) workshop "Bordje Vol"
- 30/9 Brussendag
- 17/10 (Online) workshop "Samenwerken met mantelzorgers: waarom en hoe?"
- 28/11 Start training ‘Meer grip op het leven met mantelzorg’

ACTIVITEITEN VOOR MANTELZORGERS

ACTIVITEITEN VOOR MANTELZORGERS

MVT Arnhem organiseert regelmatig bijeenkomsten voor mantelzorgers. Alle bijeenkomsten zijn toegankelijk voor iedereen en zijn meestal gratis. Sommige bijeenkomsten hebben een bepaald thema en zijn vooral bedoeld voor speciale doelgroepen.

- 24/6 Lella mantelzorgsalon Zuid Hobbit: thema 'Wijkteam'
- 26/6 Lella mantelzorgsalon Anhem Noord: Thema 'Gezond (halal) eten en bewegen (ism Formupgrade)
- 26/6 Themabijeenkomst: 'Verlichten van mantelzorg met slimme hulpmiddelen'
- 27/6 Wandeling voor mantelzorgers
- 3/7 Theesalon Arnhem Noord: afscheid Safure Karatay
- 18/7 Wandeling voor mantelzorgers
- 19/8 Mantelzorgcafé: thema 'Waar kan ik terecht als mantelzorger?'
- 15/8 Wandeling voor mantelzorgers
- 4/9 MIND Bijeenkomst
- 19/9 Wandeling voor mantelzorgers
- 18/9 Mantelzorgcafé: thema 'PGB' (ism Per Saldo)
- 30/9 Brussendag
- 15/10 Mantelzorgcafé: thema 'Levend Verlies'

   

Bekijk de webversie


© 2024 MVT Arnhem