MVT Arnhem
MANTELZORG MET GEZONDE GRENZEN

Beste mantelzorger,

Dit is de laatste mantelzorgnieuwsbrief voordat de zomervakantie begint. Voor velen een periode van rust en ontspanning, voor sommigen een uitdaging om de (mantel)zorg goed geregeld te krijgen.

In deze nieuwsbrief lees je een aantal tips hoe je je eigen grenzen kunt bewaken. Zorgen voor een ander begint namelijk bij zorgen voor jezelf!

Als je vragen of ondersteuning nodig hebt kun je ons altijd bellen op 026 – 370 35 40 of een bericht sturen naar info@mvtarnhem.nl. In verband met onze vakanties is het mogelijk dat het iets langer duurt voordat je een antwoord van ons ontvangt.

We wensen jullie een fijne vakantie!

Warme groet,
Team MVT Arnhem

 

GRATIS KAARTEN NK WIELRENNEN

GRATIS KAARTEN NK WIELRENNEN

Namens gemeente Arnhem nodigt wethouder Mark Lauriks 3 mantelzorgers met hun zorgvrager uit voor het NK Wielrennen op zondag 23 juni in Arnhem. Zij kunnen samen deelnemen aan een speciaal NK arrangement inclusief een hapje en een drankje. Het programma is van 10.30 - 17.30 uur. Drie koersen komen meerdere keren langs Sonsbeek en finishen aan de Zijpendaalseweg vlak bij de tribune. Naast de doorkomsten en finish is er een wielercafé met livemuziek en allerlei fietsactiviteiten bij Grand Café Aan de Beek. Interesse? Stuur dan voor 15 juni jouw gegevens met een korte motivatie waarom jullie deze kaarten verdienen naar info@mvtarnhem.nl. Alleen de winnaars ontvangen volgende week meer informatie. Let op, we hebben slechts een beperkt aantal kaarten beschikbaar, dus OP = OP.

THEMABIJEENKOMST: SLIMME HULPMIDDELEN

THEMABIJEENKOMST: SLIMME HULPMIDDELEN

Op 26 juni organiseren wij een themabijeenkomst over slimme hulpmiddelen die verlichting kunnen bieden bij het zorgen voor jouw naaste. Denk bijvoorbeeld aan een SOS-knop, valdetectie, medicijndispenser of beeldzorg. Dan ben je nu en voor de toekomst goed voorbereid!

JUBILEUMEDITIE "SAMEN VOOR MANTELZORG"

JUBILEUMEDITIE "SAMEN VOOR MANTELZORG"

Met trots presenteren wij onze speciale jubileumuitgave "Samen voor Mantelzorg". In deze uitgave blikken we terug op 2023, het jaar waarin MVT Arnhem 25 jaar bestond. Daarnaast krijg je via een aantal boeiende interviews een kijkje op de dagelijkse praktijk van onze mantelzorgers, professionals en vrijwilligers. Stuur een bericht naar info@mvtarnhem.nl als je een papieren versie wilt ontvangen.

EVEN VAKANTIEPAUZE VOOR MANTELZORGERS

EVEN VAKANTIEPAUZE VOOR MANTELZORGERS

Met de zomervakantie in aantocht is het voor mantelzorgers ook belangrijk om zelf even op te laden. Op onze website https://bit.ly/3VEqpGz staan goede tools om de (mantel)zorg tijdelijk over te dragen. Je vindt er o.a. diverse checklijsten die je kunt invullen voor degenen die tijdelijk de zorg overnemen.
Wil jij als mantelzorger op vakantie en zoek je voor jouw naaste iemand die de zorg over kan nemen? Veel zorgverzekeraars vergoeden mantelzorgvervanging vanuit het aanvullende pakket van de polis van de mantelzorger. Bel jouw zorgverzekering en vraag naar de mogelijkheden hiervoor. Wil je weten welke zorgverzekeringen dit vergoeden? Kijk dan op https://bit.ly/3z9YHsr. Ook staat er op onze website aanbod van vakantiebestemmingen die de zorg voor jouw naaste over nemen. Zo kun je genieten van een zorgeloze vakantie en neemt het personeel van het vakantiepark de zorg over. Wil je weten waar dit is? Kijk dan op https://bit.ly/3Vo32jj. Selecteer de gegevens van jouw zorgvrager en klik op buitenshuis en het vakantieaanbod komt tevoorschijn. Door op het aanbod te klikken krijg je een kaart met de reisorganisaties die geheel verzorgde vakanties aanbieden.

TERUGBLIK WEEK VAN DE JONGE MANTELZORGER

TERUGBLIK WEEK VAN DE JONGE MANTELZORGER

Tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger van 1-7 juni hebben we diverse leuke activiteiten georganiseerd voor jonge mantelzorgers. Bekijk een aantal leuke foto's van deze bijzondere week op https://bit.ly/4ceuBCq! Tip: op onze website staat, naast nuttige informatie, ook een handige toolkit voor Jonge Mantelzorgers. Heb je deze week gemist? Meld je dan aan als jonge mantelzorger en dan word je automatisch op de hoogte gebracht!

MANTELZORGEN MET GEZONDE GRENZEN

MANTELZORGEN MET GEZONDE GRENZEN

Je eigen grenzen in de gaten houden is voor iedereen belangrijk. Maar voor jou als mantelzorger echt cruciaal. Want alleen met aandacht voor jouw grenzen kun je voor een ander zorgen op een manier die bij jou past. Dan pas kun je zorg combineren met andere bezigheden als werk, studie, gezin en sociale contacten. Dan kun je helder communiceren en daardoor onderlinge irritatie voorkomen. En dat zorgt ervoor dat je het zorgen ook op langere termijn vol kunt houden. Vind je het lastig om je grenzen te bewaken? Download dan gratis het werkboekje ‘Mantelzorgen met gezonde grenzen’. Een handig boekje met allerlei informatie en vragen waardoor je meer inzicht krijgt in je grenzen en hoe je ze beter kunt bewaken.

TEST: WAAR BLIJFT MIJN TIJD?

TEST: WAAR BLIJFT MIJN TIJD?

Denk jij ook weleens: Waar blijft mijn tijd? Je hebt een volle agenda: werken, zorgen, het huishouden, sporten en dan ook nog proberen leuke dingen te doen met vrienden en familie. Aan het eind van de week ben je moe en heb je niet gedaan wat je wilde doen. Hoe zorg je ervoor dat je je tijd besteedt aan wat jij belangrijk vindt? Daarvoor bestaat nu de Waar blijft mijn tijd-test. Speciaal voor jou als mantelzorger. De test geeft je inzicht in je tijdsbesteding. Je wordt uitgedaagd na te denken over de uitkomsten. Dit helpt je bewust keuzes te maken. En dat geeft rust.

GOEDE CLIENTVERTEGENWOORDIGING

GOEDE CLIENTVERTEGENWOORDIGING

Er kan een moment komen dat degene waar jij voor zorgt niet meer zelf beslissingen kan nemen. En dan? Wie gaat hem/haar vertegenwoordigen? Waar heeft degene waar jij voor zorgt recht op? En hoe kan dat geregeld worden?
In deze handleiding krijg je antwoord op de vragen:
- Wat zijn de rechten rond zeggenschap en vertegenwoordiging?
- Wat als degene waar jij voor zorgt niet (meer) alles zelf kan besluiten?
- Wat doet de vertegenwoordiging voor jouw naaste?
- Wat doet de zorgverlener voor jouw naaste en voor degene die hem/haar vertegenwoordigt?
- Wat kun je doen als je het er niet mee eens bent?
- Waar kun je mee informatie vinden?

ACTIVITEITEN

GESPREKSGROEPEN MANTELZORGERS DEMENTIE

GESPREKSGROEPEN MANTELZORGERS DEMENTIE

Wanneer je zorgt voor iemand met dementie ben je welkom om deel te nemen aan de Gespreksgroep Mantelzorgers Dementie (GMD). In een veilige en vertrouwelijke omgeving kun je jouw verhaal kwijt en krijg je steun en begrip van mantelzorgers die hetzelfde doormaken als jij. De groepen in Arnhem-Zuid hebben nog plaats op maandag- en woensdagochtend. De groep in Arnhem-Noord (Presikhaaf) is momenteel vol, maar bij voldoende aanmeldingen start er een nieuwe groep. Voor meer informatie en aanmelden kun je contact opnemen via info@gmdarnhem.nl of bel 06 - 19 68 36 81. Spreek duidelijk je naam en telefoonnummer in. Kijk ook eens op de website van GMD Arnhem.

ONLINE VIDEOSESSIE 'DE SOCIALE BENADERING DEMENTIE'

ONLINE VIDEOSESSIE 'DE SOCIALE BENADERING DEMENTIE'

Dementie heeft een grote impact op het dagelijks leven, zowel op de mensen die dementie hebben als op de mensen in hun omgeving. Hoe zorgen we ervoor dat mensen met dementie zich als méns beter gehoord en geholpen voelen? Mark Smit en Frenny de Frenne gaan in de webinar van Agora en Tao of Care dieper op de Sociale Benadering in. De webinar biedt inzichten, leermomenten en handvatten voor iedereen die in het werk of privé te maken heeft met mensen met dementie.
Datum: donderdag 20 juni 2024 15.30 – 17.00 uur. Deelname is gratis. Aanmelden en info via onderstaande link.

ACTIVITEITEN VOOR MANTELZORGERS

ACTIVITEITEN VOOR MANTELZORGERS

MVT Arnhem organiseert regelmatig bijeenkomsten voor mantelzorgers. Alle bijeenkomsten zijn toegankelijk voor iedereen en zijn meestal gratis. Sommige bijeenkomsten hebben een bepaald thema en zijn vooral bedoeld voor speciale doelgroepen.

- 24/6 Lella mantelzorgsalon Zuid Hobbit: thema 'Wijkteam'
- 26/6 Lella mantelzorgsalon Anhem Noord: Thema 'Gezond (halal) eten en bewegen (ism Formupgrade)
- 26/6 Themabijeenkomst: 'Verlichten van mantelzorg met slimme hulpmiddelen'
- 27/6 Wandeling voor mantelzorgers
- 3/7 Theesalon Arnhem Noord: afscheid Safure Karatay
- 18/7 Wandeling voor mantelzorgers
- 19/8 Mantelzorgcafé (Arnhem-Noord): thema 'Waar kan ik terecht als mantelzorger?'
- 15/8 Wandeling voor mantelzorgers
- 4/9 MIND Bijeenkomst
- 19/9 Wandeling voor mantelzorgers
- 18/9 Mantelzorgcafé: thema 'PGB' (ism Per Saldo)
- 30/9 Brussendag
- 15/10 Mantelzorgcafé: thema 'Levend Verlies'

BLIJF OP DE HOOGTE!

BLIJF OP DE HOOGTE!

Via deze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte van het belangrijkste nieuws. Wil je echt niets missen? Abonneer je dan ook op onze socials: Facebook, Instagram en LinkedIn. Dit kun je doen via de knoppen onderaan deze nieuwsbrief of via onze website,

   

Bekijk de webversie


© 2024 MVT Arnhem