MVT Arnhem
Nieuwsbrief mei MVT Arnhem - professionals

MANTELZORG & WERK

SYMPOSIUM RUIM BAAN VOOR MANTELZORGERS

SYMPOSIUM RUIM BAAN VOOR MANTELZORGERS

Op 1 juni organiseert MVT Arnhem samen met Gemeente Arnhem het symposium RUIM BAAN VOOR MANTELZORGERS. Deze interactieve middag met inspirerende sprekers is speciaal bedoeld voor HR professionals en directeuren van bedrijven uit de (brede) regio Arnhem. Onderwerpen zijn onder meer duurzame inzetbaarheid/vitaliteit, voorkomen van 'grijs verzuim' en hoe mantelzorgvriendelijk werkgeverschap kan helpen bij het aantrekken van nieuw personeel.
Deel de link dus vooral met de juiste persoon binnen jouw organisatie of netwerk.

MANTELZORG & JONGEREN

WEEK VAN DE JONGE MANTELZORGER

WEEK VAN DE JONGE MANTELZORGER

Kinderen en jongeren die opgroeien met een ziek, beperkt of verslaafd gezinslid noemen we jonge mantelzorgers. Deze jonge mantelzorgers hebben vaak extra (zorg)taken, maken zich regelmatig zorgen en moeten soms zorg en aandacht missen. Meer dan hun leeftijdsgenoten zonder zorgsituatie thuis. Om hen te ondersteunen en zichtbaar te maken wordt ieder jaar van 1 t/m 7 juni de nationale Week van de Jonge Mantelzorger georganiseerd. In Arnhem krijgen jonge mantelzorgers een activiteit als kadootje: Zo kunnen zij een dagje weg naar het Nederlands Openluchtmuseum of hun vaardigheden vergroten door een workshop fotografie te kiezen. Jongeren t/m 24 jaar kunnen zich aanmelden via onze website.

THEATERVOORSTELLING "WHAT IF?" (6/6)

THEATERVOORSTELLING "WHAT IF?" (6/6)

In de Week van de Jonge Mantelzorger kun je op 6 juni online kijken naar de dynamische theatervoorstelling ‘What if?' van Theatergroep Bint. De voorstelling What if? laat zien hoe het kan zijn als je op jonge leeftijd al voor een chronisch ziek familielid zorgt. De voorstelling maakt voelbaar hoe het is om jonge mantelzorger te zijn en laat zien met welke zorgen en dilemma’s zij al op jonge leeftijd te maken krijgen. De theatervoorstelling is om 11 uur online via livestream te volgen. De voorstelling duurt 25 minuten. Na aanmelding ontvang je een link via de mail om de voorstelling te bekijken.

MANTELZORG & DEMENTIE

MANTELZORGONDERSTEUNING & DEMENTIE

MANTELZORGONDERSTEUNING & DEMENTIE

Als professional in zorg en welzijn kun jij het verschil maken in de dementiezorg door oog te hebben voor mantelzorgers. Samenwerken met en voor mantelzorgers leidt niet alleen tot minder overbelasting en uitval van mantelzorgers, maar ook tot betere zorg en betere kwaliteit van leven voor de mantelzorgers én de naaste met dementie voor wie wordt gezorgd.
Qua ondersteuning hebben mantelzorgers behoefte aan: informatie, advies en begeleiding, emotionele steun, educatie, praktische hulp, respijtzorg & ontspannende activiteiten, financiële tegemoetkoming en materiële hulp.
Vorig jaar hebben we een digitaal overzicht gemaakt van deze ondersteuningsmogelijkheden in Arnhem voor mantelzorgers die zorgen voor iemand met dementie. Dit overzicht is geen statisch overzicht. Activiteiten komen, gaan en informatie hierover verandert. Inmiddels is hiervan de 3e versie uit. Aanvullingen? Laat het weten via m.kloet@mvtarnhem.nl

WEBINAR ‘VOORKOM FINANCIEEL MISBRUIK VAN OUDEREN’ OP 15 JUNI

WEBINAR ‘VOORKOM FINANCIEEL MISBRUIK VAN OUDEREN’ OP 15 JUNI

Steeds vaker krijgen ouderen te maken met financiële uitbuiting. Bijvoorbeeld in de vorm van diefstal, ongewenste bemoeienis met geldzaken of een veranderd testament.

De plegers van dit financiële misbruik zijn veelal familieleden, buren of kennissen, maar ook zorgverleners, mantelzorgers of vrijwilligers. Financiële uitbuiting is een vorm van ouderenmishandeling.

Op donderdag 15 juni organiseert De Lokale Alliantie Veilig Ouder Worden (LAVOW) regio Arnhem van 15:00 tot 16:30 een webinar over financieel misbruik van ouderen.

Programma
• Ouderenmishandeling: de stand van zaken door Lisette Pouls, projectleider bij Moviera | aanpak huiselijk geweld.
• Fraude, signalen en mogelijke stappen door Lammy Steendam, financieel adviseur bij Rabobank Arnhem.
• Toegenomen financiële kwetsbaarheid van ouderen: de voor-en nadelen van mogelijkheden door Corno van Renssen, directeur bestuurder Gelderse Stichting voor Beheer en Bewindvoering Gelderland;

Aanmelden
Deelnemen aan dit webinar is kosteloos. Meld je aan vóór 12 juni 2023 door een e-mail met jouw naam te sturen aan s.vandenberg@moviera.nl. Je ontvangt dan een link met toegang tot het webinar in Zoom. Graag tot 15 juni!

DIGITALE COMMUNITY NDAO: SAMEN STERK!

DIGITALE COMMUNITY NDAO: SAMEN STERK!

Werk je als professional in de dementiezorg, dan ben je van harte welkom bij de digitale community van het NDAO (Netwerk Dementie Arnhem eo).
Wil je weten wat dit inhoudt, bekijk dan dit filmpje.
Haak aan, doe er je voordeel mee én draag je steentje bij aan het netwerk. Dementiezorg = netwerkzorg!

DE GEHEUGENSTEUN

DE GEHEUGENSTEUN

Iedereen die iets wil weten over dementie of andere geheugenproblemen, een hulpvraag heeft of gewoon een kop koffie wil drinken (eventueel samen met degene met dementie) kan zonder afspraak bij De Geheugensteun terecht. Begeleid je mantelzorgers die zorgen voor iemand met dementie? Attendeer ze dan op De Geheugensteun.
Locatie: bibliotheek in MFC Presikhaaf (Laan van Presikhaaf 7, 6826 HA Arnhem).
Tijdstip: Iedere dinsdag 13.30 – 15.30 uur
De Geheugensteun is een gezamenlijk initiatief van Rozet, SWOA, Stichting Alzheimer, het NDAO en MVT Arnhem.

MANTELZORG ALGEMEEN

WEBINAR MANTELZORGPAUZE / RESPIJT (8/6)

WEBINAR MANTELZORGPAUZE / RESPIJT (8/6)

Vervangende mantelzorg (respijt) betekent dat de taken van de mantelzorger worden vervangen op momenten dat hij of zij niet de zorg kan geven aan de naaste, niet alleen overdag, maar ook ’s nachts. Dat kan zijn als de mantelzorger op vakantie wilt gaan of als hij of zij vanwege gezondheidsredenen de taken even niet kan opvangen. Maar het kan ook gaan om incidentele hulp voor de naaste zodat de mantelzorger even een zorgpauze heeft.
Wil jij weten welk aanbod respijt er in Arnhem is en hoe dat aangevraagd kan worden? Neem dan deel aan het webinar op 8 juni van 11.00-12.00 uur. Hier wordt het gebruik van de website www.mantelzorgpauze.nl voor jou als professional uitgelegd.
Kun je niet op deze datum maar wil je in de toekomst wel deelnemen? Geef dit dan aan ons door via info@mvtarnhem.nl
Inlogcode website:
Het aanbod WMO en jeugdwet is alleen via een inlogcode te bekijken. Deze inlogcode wordt door MVT Arnhem verstrekt en is aan te vragen bij h.wijma@mvtarnhem.nl

WORKSHOP SAMENWERKEN MET DE MANTELZORGER (15/6)

WORKSHOP SAMENWERKEN MET DE MANTELZORGER (15/6)

Bijna iedere zorgvrager heeft een mantelzorger. Als professional kom je hen dus regelmatig tegen. Misschien gaat je focus er in eerste instantie niet naar uit. Tenslotte is de zorgvrager je cliënt. Echter, het levert je veel op als je de mantelzorger ook actief betrekt. Want een sterke informele zorg vraagt minder formele zorg. Maar hoe doe je dat? Deze workshop "Samenwerken met de mantelzorger" neemt je mee in het WAAROM, WAT en HOE van het samenwerken met mantelzorgers. Zodat jij als professional er een partner bij krijgt waardoor je werk efficiënter, makkelijker en leuker wordt. Interesse? Meld je aan voor de (online) workshop op: 15/6 of 17/10 van 09.00 – 11.00 uur.
Aanmelden bij Maddy Kloet, m.kloet@mvtarnhem.nl
Wil je de workshop samen met een aantal collega’s volgen op een andere datum, neem dan contact op met Maddy Kloet, m.kloet@mvtarnhem.nl , 06 – 15 29 44 51.

WORKSHOP "BORDJE VOL" (21/6)

WORKSHOP "BORDJE VOL" (21/6)

Als zorgprofessional werk je samen met mantelzorgers. Om overbelasting bij hen te voorkomen is het essentieel dat hun draagkracht en draaglast in balans is. Het spel "BordjeVol" biedt jou als zorgprofessional een praktisch handvat om het gesprek aan te gaan met de mantelzorger. Daarmee ondersteun je hen om in hun kracht te komen en/of te blijven. Het stimuleert en inspireert de zelfredzaamheid en dat levert jou als professional profijt op. Want krachtige en efficiënte informele zorg, vraagt minder professionele zorg!
Ben je nieuwsgierig? Wil je met BordjeVol aan de slag? Maak gebruik van de online kennismaking workshop BordjeVol van 09.00 – 10.30 uur op: 21/6 of 21/11

Aanmelden bij m.kloet@mvtarnhem.nl

*Komen deze data niet uit, dan kan er ook een datum op maat gepland worden voor minimaal 5 deelnemers.

SIGNAALBERICHT " MANTELZORG IN CORONATIJD"

SIGNAALBERICHT " MANTELZORG IN CORONATIJD"

Om aan te geven wat er speelt op het gebied van mantelzorg in Arnhem brengt MVT Arnhem een aantal keer per jaar een signaalbericht uit. In het signaalbericht delen we de stem van de mantelzorger uit de stad, verzamelen we de belangrijkste punten uit rapporten en geven we onze visie op wat anders kan én moet in de toekomst. Lees hier het signaalbericht "Mantelzorg in coronatijd".

KENNISPLEIN ZORG VOOR BETER

KENNISPLEIN ZORG VOOR BETER

De (langdurige) zorg verandert, mensen worden ouder en blijven langer thuis wonen. Daarnaast doet het personeelstekort in de zorg nog een extra duit in het zakje. Mantelzorgers en vrijwilligers, ofwel de informele zorg, zijn onmisbaar in het zorgproces. Dat vraagt van jou als professional om bewust en actief met hen samen te werken. Op de website Zorg voor Beter vind je tools die je kunt inzetten om die belangrijke samenwerking praktisch handen-en-voeten te geven. Dat levert jou als professional ook veel op: want een sterke informele zorg vraagt minder professionele zorg!

ACTIVITEITEN VOOR PROFESSIONALS

ACTIVITEITEN VOOR PROFESSIONALS

PROFESSIONALS
- 1/6 Symposium RUIM BAAN VOOR MANTELZORGERS
- 6/6 Theatervoorstelling What if?
- 8/6 Webinar respijt mantelzorgpauze
- 13/6 Kopp / KOV en Kwetsbaar ouderschap training
- 21/6 (Online) Workshop "Bordje Vol"
- 25/6 (Online) workshop Samenwerken met mantelzorgers? Waarom en hoe?

ACTIVITEITEN VOOR MANTELZORGERS

ACTIVITEITEN VOOR MANTELZORGERS

- 16/5 Alzheimer Café
- 16/5 Psy salon
- 17/5 Theesalon Arnhem Noord
- 25/5 Wandeling voor mantelzorgers
- 1/6 Symposium Ruim Baan voor Mantelzorgers
- 1-7 juni: Week van de Jonge Mantelzorger
- 13/6 Lella mantelzorgsalon Zuid
- 15/6 Wandeling voor mantelzorgers
- 20/6 Alzheimer Café
- 21/6 Theesalon Arnhem Noord: thema Brain Blocks
- 28/6 Lella mantelzorgsalon Noord

   

Bekijk de webversie


© 2023 MVT Arnhem