MVT Arnhem
Dit is iets wat je leerling jou niet vertelt

Beste leerkracht,

‘Ik haat mijn broertje soms zo! Ik baal dan van zijn gedrag. Dit is zo dwingend. Hij verpest daarmee plannetjes of uitjes. Het voelt dan alsof mijn leven in de wacht staat. Dat maakt mij verdrietig.’ – jonge mantelzorger (13 jaar) van een gehandicapt broertje.

Wist je dat 1 op de 10 leerlingen niet zo’n leuke en ontspannen zomervakantie hebben gehad? Deze jongeren hebben thuis te maken met een stressvolle zorgsituatie. Eentje waarbij zij thuis meezorgen voor hun chronisch zieke of gehandicapte broer, zus of ouder of ander familielid waar intensief voor wordt gezorgd. Deze zorg is zo belastend en dwingend dat er weinig tot geen ruimte is voor hun eigen wensen en gevoelens.

Je zult deze jongeren niet horen. Hun schaamte, verantwoordelijkheidsgevoel en loyaliteit aan hun familie is vaak groot. Problemen zullen ze daarom verbergen om hun ouders niet tot last te zijn. Ze lopen niet met hun probleem te koop en vertellen dit ook niet aan jou.

Gratis kant-en-klare lessen
De gemeente Arnhem heeft aan MVT Arnhem gevraagd om kosteloos kant-en-klare tools aan te bieden waarmee jij de Jonge Mantelzorgers herkent en het thema ‘Jonge mantelzorgers’ bespreekbaar maakt binnen jouw school. Een van die tools is de dynamische theatervoorstelling 'What if'. De theatervoorstelling laat zien hoe het kan zijn als je op jonge leeftijd al voor een chronisch ziek familielid zorgt. De voorstelling maakt voelbaar hoe het is om jonge mantelzorger te zijn en laat zien met wat voor zorgen en dilemma’s zij te maken krijgen. Duur: 35 minuten. Meer informatie: www.mvtarnhem.nl/what-if-lespakket

Wil je meer weten?
Mail naar a.meelhuysen@mvtarnhem.nl en kijk het filmpje over de Jonge Mantelzorger op school. 

Met vriendelijke groet,
MVT Arnhem

Anouk Meelhuysen
Projectleider Jonge Mantelzorgers

 

   

Bekijk de webversie


© 2023 MVT Arnhem