MVT Arnhem
SAMENWERKEN MET MANTELZORGERS LOONT!

In deze nieuwsbrief willen we jou als (zorg)professional informeren over geplande activiteiten en handige tips voor zorgprofessionals en mantelzorgers uit Arnhem. Het is gebleken dat samenwerken met mantelzorgers loont en het maakt jouw werk efficiënter, makkelijker en leuker!

Wil je weten hoe jouw organisatie mantelzorgvriendelijker kan worden? Neem dan contact op voor een persoonlijk gesprek! 

 

MANTELZORG ALGEMEEN

WORKSHOP "BORDJE VOL" (19/3)

WORKSHOP "BORDJE VOL" (19/3)

Het spel "BordjeVol" biedt jou als zorgprofessional een praktisch handvat om het gesprek aan te gaan met de mantelzorger. Daarmee ondersteun je hen om in hun kracht te komen en/of te blijven. Het stimuleert en inspireert de zelfredzaamheid en dat levert jou als professional profijt op. Wil je met BordjeVol aan de slag? Maak dan gebruik van de online kennismaking workshop BordjeVol op 19/3 of 7/5 van 09.00 – 10.30 uur.

WORKSHOP SAMENWERKEN MET DE MANTELZORGER (26/3)

WORKSHOP SAMENWERKEN MET DE MANTELZORGER (26/3)

De online workshop "Samenwerken met de mantelzorger" neemt je mee in het WAAROM, WAT en HOE van het samenwerken met mantelzorgers. Zodat jij als professional er een partner bij krijgt waardoor je werk efficiënter, makkelijker en leuker wordt. Interesse? Meld je aan voor de (online) workshop op 26/3 van 09.00 – 11.00 uur.

EVEN PAUZE VOOR MANTELZORGERS

EVEN PAUZE VOOR MANTELZORGERS

Het onderdeel Mantelzorgpauze (=respijtzorg) is nu volledig geïntegreerd in onze website. In het filmpje (https://www.youtube.com/watch?v=wMArZ6H1760m) wordt kort uitgelegd hoe Respijt werkt. Lees ook ons speciale themabulletin en bekijk een aantal ervaringsverhalen. Geef deze link direct door aan mantelzorgers zodat zij zelf kunnen kiezen wat het beste aansluit. Wijkcoaches kunnen via info@mvtarnhem.nl een inlogcode aanvragen om het totale aanbod vanuit de WMO te zien.

THEMABULLETINS

THEMABULLETINS

Het afgelopen jaar hebben we voor de volgende onderwerpen themabulletins gemaakt: Mantelzorg Algemeen, Mind (GGZ), Cultuur, Palliatief, Dementie, Jeugd, Mantelzorgpauze en Mantelzorg & Werk. Je kunt de bulletins downloaden via onderstaande link. Je kunt hier ook aangeven als je de bulletins op papier wilt ontvangen. Stuur de edities gerust door!

GRATIS WERK-FIT PROGRAMMA VOOR MANTELZORGERS MET EEN UITKERING

GRATIS WERK-FIT PROGRAMMA VOOR MANTELZORGERS MET EEN UITKERING

Mantelzorgers die een uitkering van het UWV ontvangen kunnen deelnemen aan het gratis Werk-Fit programma van Zorg om Werk. Dit programma is speciaal ontworpen om mantelzorgers te ondersteunen. Om deel te nemen, kan de mantelzorger contact opnemen met de klantadviseur bij het UWV of met een adviseur van Zorg om werk.

TOOLS VOOR PROFESSIONALS

TOOLS VOOR PROFESSIONALS

Op onze website vind je een groot aantal handige tools voor professionals. Nieuw toegevoegd:
- Werkkaart: ondersteunen van naasten/ mantelzorgers GGZ
- Flyer: Samen in gesprek
- Modelovereenkomst voor studerende mantelzorgers
- Brochure "Jonge Mantelzorgers in beeld"

MANTELZORG & JEUGD

JONGE MANTELZORGERS OP SCHOOL

JONGE MANTELZORGERS OP SCHOOL

Afgelopen weken is er tijdens studiedagen van diverse scholen een groot aantal leerkrachten, ondersteunend personeel en jongerenwerkers bijgepraat over het thema Jonge Mantelzorg. Jongeren die opgroeien met zorg hebben zorgtaken, maken zich zorgen en komen vaak zelf zorg en aandacht tekort. De presentatie en alle tools die leraren en jongerenwerkers kunnen inzetten zijn terug te vinden op onze website.

PRESENTATIE "OUDER VAN MIJN OUDERS" (26/3)

PRESENTATIE "OUDER VAN MIJN OUDERS" (26/3)

Op dinsdag 26 maart verzorgt belangenvereniging Sien de presentatie " Ouder van mijn ouders". Marco (27 jaar) vertelt hoe het voor hem was om op te groeien bij ouders met een verstandelijke beperking en welke effecten dit nu nog heeft op zijn leven. Jolanda den Hartog zal als consulent informatie geven over de doelgroep "Kinderen van ouders met een verstandelijke beperking" (KOVB) doelgroep en zal handvatten geven voor professionals.

MANTELZORG & MIND

MIND CAFE (20/2 en 23/5)

MIND CAFE (20/2 en 23/5)

MVT zal dit jaar meer aandacht besteden aan mantelzorg binnen de GGZ. Veel mantelzorgers van mensen met een psychische kwetsbaarheid hebben te maken met onbegrip en voelen zich soms alleen staan. Op 20 februari en 23 mei organiseren we speciaal voor deze groep mantelzorgers het MIND Café. Er wordt gekozen voor thema’s waarbij het samen delen van ervaringen, van dilemma’s en tips voorop staan.

Op 28/2 organiseert Propersona het webinar "Zorgen voor/ om een naaste met psychische problemen". Meer informatie en aanmelden kan via preventie@propersona.nl

MANTELZORG & OUDEREN

TRAINING "NIEUWE HERINNERINGEN" (10/4)

TRAINING "NIEUWE HERINNERINGEN" (10/4)

MVT organiseert in april de training "Nieuwe Herinneringen" voor naasten die zorgen voor iemand met dementie. Naast kennis over dementie krijgt de mantelzorger praktische handvatten en tips voor een makkelijke(re) manier van ondersteunen van iemand met dementie. Daarnaast is het contact met andere mantelzorgers tijdens de training vaak een enorme steun. De training bestaat uit 2 avonden. Kosten zijn 35,- p.p. Er is plek voor 30 mantelzorgers.

SPREEKUREN OUDERENMISHANDELING LAVOW

SPREEKUREN OUDERENMISHANDELING LAVOW

Op 5/3 organiseert de Lokale Alliantie Veilig Ouder Worden (LAVOW) van 11.45 – 12.45 uur een digitaal spreekuur rondom Ouderenmishandeling met het thema "Veilig Thuis". Een deskundige licht in een half uur het thema toe en daarna is er een half uur ruimte om vragen te stellen.

GEMEENTE ARNHEM OFFICIEEL DEMENTIEVRIENDELIJK

GEMEENTE ARNHEM OFFICIEEL DEMENTIEVRIENDELIJK

Gemeente Arnhem mag zich officieel een dementie vriendelijke gemeente noemen. In Arnhem wonen op dit moment circa 2.300 mensen met dementie. De verwachting is dat dit aantal in 2050 is gegroeid naar 5.100. Dementie heeft een enorme impact op de partner van de patiënt (de mantelzorger). MVT Arnhem biedt praktische hulp en ondersteuning voor mantelzorgers uit Arnhem. Bekijk onderstaande link voor een compleet overzicht van dementieondersteuning in Arnhem.

ACTIVITEITEN VOOR PROFESSIONALS

ACTIVITEITEN VOOR PROFESSIONALS

Door MVT Arnhem:
- 5/3 Digitaal spreekuur Ouderenmishandeling LAVOW Arnhem
- 19/3 (Online) workshop "Bordje Vol"
- 26/3 (Online) workshop "Samenwerken met mantelzorgers: waarom en hoe?"
- 26/3 Presentatie "Ouder van mijn ouders" (ism Sien)
- 7/5 (Online) workshop "Bordje Vol"

Extern:
- 6/3 Congres "Samenwerken met de mantelzorger"
- 19/3 Webinar KOVB Effecten van Jonge Mantelzorg (SIEN)

ACTIVITEITEN VOOR MANTELZORGERS

ACTIVITEITEN VOOR MANTELZORGERS

- 20/2 MIND café
- 21/2 Lella mantelzorgsalon Arnhem Noord
- 26/2 Lella mantelzorgsalon Zuid Hobbit
- 8/3 Internationale vrouwendag
- 21/3 Wandeling voor mantelzorgers
- 10/4 Training Nieuwe Herinneringen
- 17/4 Theesalon Anhem Noord
- 23/5 MIND Café

   

Bekijk de webversie


© 2024 MVT Arnhem